06/01 2021 | Dengang skulle virksomhederne klare sig selv

Tvedskov Arkiv 1024x450

Som 4. generationsejer af et verdenskendt tøjbrand – i hvert fald på Nordøstfyn – ved Jørn Tvedskov lidt om, hvordan vilkårene for virksomhederne i Kerteminde Kommune er, og især hvordan de var engang.

Rul den røde løber ud
”Jeg har altid sagt, at hvis nogle vil bygge eller flytte til Kerteminde, så skal den røde løber rulles ud. De skal virkelig føle sig velkomne,” siger Jørn Tvedskov, der i dag lever som pensionist på Tårup Strandpark med sin kone, Lise. Tilbage i 2005 solgte han tøjbutikken Tvedskov til Bjarne Svane, men den 80-årige (Jørn Tvedskov fylder 81 år d. 2. januar 2021, red.) tidligere butiksindehaver er stadig aktiv i Kerteminde, bl.a. som frivillig på Kerteminde Museum, hvor han bl.a. pga. en formandsperiode på 16 år er udnævnt til Æresmedlem.
Jørn har selv prøvet at arbejde med byggetilladelser af et par omgange, og er positivt stemt overfor kommunens planer om at gøre mere for erhvervslivet.

Fra Politiklovn til Samarbejde
Generelt har Jørn svært ved at beskrive kommunens rolle i forhold til virksomhederne i kommunen i ”gamle dage”, da han selv var indehaver af forretningen i Strandgade.
”Der var ikke noget samarbejde. Vi skulle klare os selv,” siger den tidligere tøjmatador, og mindes endnu længere tilbage til politimester Woll, der regerede i Kerteminde i hans farfars tid. Dengang havde de heller ikke et formelt samarbejde med kommunen, men de havde en lukkelov, der dikterede butikslukning kl. 17.30.
”Så da Woll havde bedt de menige lokalbetjente tage rundt og tage i butiksdørene kl. 17.30, og tjekke om de overholdt reglerne var vores butiksdør åben. Min farfar sagde til betjenten: tag ind til politiklovnen og sig til ham, at hos Tvedskov bestemmer vi selv, hvornår vi lukker vores dør,” beretter Jørn Tvedskov.

Betjenten der tog i butiksdøren var, ifølge Tvedskov, heller ikke begejstret for den emsige politimester i Kerteminde, så han overbragte hilsenen fra Kerteminde fuldstændig ordret.
”Og så fik min farfar en bøde.”
Siden er både lukkelov og metoder til samarbejde med virksomheder blevet ændret og moderniseret af flere omgange.

Kendskab og Personlig Kontakt
Ifølge Jørn Tvedskov er det vigtigt, at den nye organisation ETKerteminde kender virksomhederne, og kommer rundt på besøg.
”Den personlige kontakt er afgørende. Det betyder så meget for virksomheder,” siger Jørn og fortsætter med sin anbefaling til den nye organisering af erhvervsindsatsen i Kerteminde Kommune, ”det bliver langt nemmere at samarbejde, hvis man kender hinanden og forstår hinanden. Det er også ok at få et nej, hvis man bare får forklaret hvorfor det er et nej.”

”Tak og Kom Indenfor”
Jørn Tvedskov så også gerne, at Kerteminde Kommune sagde Tak og Kom Indenfor til alle, der ønsker at bo eller drive virksomhed i Kerteminde Kommune.
”Vi skal ville virksomhederne og have tillid. Det med tillid skal selvfølgelig gå begge veje, men vi bliver ikke bedre af at blive mødt med mistro og mistillid.”