fbpx

12/01 2021 | “Kommunen må ikke lette på Gaspedalen”

Claus Udengaard 1 Rotated E1610455445582 960x1004 (1)

“At skabe et godt erhvervsklima i en kommune kræver det samme af organisationen, som når en virksomhed skal sælge et produkt”. Sådan lyder det fra Claus Udengaard Thomsen, der er administrerende direktør på Kverneland, en af Kerteminde kommunes allerstørste private virksomheder med mere end 500 ansatte på adressen i Kerteminde.

”Man skal ud og fortælle den gode historie. Der er rigtig meget kommunikation i den opgave, Kerteminde Kommune har taget på sig med den nye erhvervssatsning, ETKerteminde.”

Key Account til alle virksomheder

Topchefen på Kverneland er stærkt tilfreds med at kommunen vedkender sig, at man er en industrikommune og at man nu vil etablere den støtte og support, der er nødvendig ude i virksomhederne. De store virksomheder (de cirka 30 største, red.) har i nogle år haft deres egen direkte indgang i kommunen, en såkaldt Key-Account-ordning. Den tankegang er ifølge Claus Udengaard Thomsen den helt rigtige at folde ud til alle kommunens virksomheder.

Men selve motoren i den kommunale Erhvervsservice er ifølge direktøren især selve sagsbehandlingen. Og her har kvaliteten gennem årene været ekstremt varierende. Hvor man indimellem har haft indtryk af, at man nærmest slet ikke fik et svar og hvis man fik et var det ofte et nej uden yderligere forklaring.

”Det er mit indtryk, at det går fornuftigt i øjeblikket, men det er helt afgørende, at kommunen ikke letter på gaspedalen. Én dårlig myndighedsbehandling rygtes lynhurtigt og er ødelæggende for arbejdet med at skabe et stærkere erhvervsmæssigt image.”

Claus Udengaard Thomsen er ikke engageret i lokalpolitiske indsatser, men er næstformand i DI Fyn, hvor man hvert år naturligt diskuterer resultaterne i den landsdækkende DI-erhvervsklimaundersøgelse med Kerteminde kommunes politikere og embedsmænd. Ambitionerne i Kerteminde er at kravle op af listen fra en bundplacering som nummer 82 i år. Jens Gantriis (V), formand for kommunens Arbejdsmarkeds-, Erhvervs- og Vækstudvalg, har opsat et præcist mål om at kommunen skal være blandt de ti bedste kommuner i Danmark, når det handler om erhvervsvenlighed.

Dækningsafgiften

Et ambitiøst mål som Claus Udengaard Thomsen mener, man ikke bare når ved at skabe dialog med virksomhederne.

”Så kan man arbejde mod en midterplacering. Hvis man vil i top ti kan det kun lade sig gøre, hvis man også arbejder med de strukturelle vilkår for virksomhederne i en kommune. Især udtrykt i dækningsafgiften (dækningsafgiften er en ejendomsskat, som i Danmark kan pålægges virksomheders erhvervsejendomme, som et bidrag til kommunens budget, red.) Her er Kerteminde Kommune er en af de få kommuner i Danmark, hvor man slet ikke har arbejdet på at få den væk.”

At arbejde med en bedre erhvervsservice i forhold til sagsbehandling handler ifølge Kverneland-direktøren kun delvist om antallet af medarbejdere og deres kompetencer.

”Det er attituden, der udgør forskellen. Kulturen. Ønsker man reelt at bidrage til at løse virksomhedernes udfordringer eller kører man bare som et stempelkontor. Det er det, der gør forskellen på god og dårlig sagsbehandling i kommunerne.”

ETKerteminde kan bidrage til at skubbe på denne forandringsproces ved at gøre opmærksom på de udfordringer, der er. Løbende.

”Men det er jo helt rigtigt at ETKerteminde ikke kan løse opgaven alene. Der skal et stort træk med fra den kommunale organisation,” siger Claus Udengaard Thomsen.

Ikke flere undersøgelser

Overvejelser om at lave alternative og mere lokale undersøgelser som et alternativ til DI’s Erhvervsklimaundersøgelse er han ikke begejstret for.

”Og det har ikke noget at gøre med, at jeg er DI-medlem. Er der noget vi IKKE mangler i forhold til erhvervslivet i Danmark, så er det undersøgelser. Hold op hvor er der dog mange. Og folk er jo så trætte af dem, at de ikke længere svarer på dem alle sammen. Desuden er DI’s måling jo for en stor dels vedkommende baseret på helt faktuelle ting, der vil vise det samme i alle typer af målinger. Som sagt kan man ikke seriøst arbejde mod en top ti-placering uden samtidig at arbejde for at fjerne dækningsafgiften,” siger Claus Udengaard Thomsen.