fbpx

Kertemindes ildsjæle: Bente og Michael insisterer på kunstoplevelser i Kerteminde

Tn

Egentlig havde ægteparret Bente og Michael Grønlund parkeret drømmen om at skabe en kunstudstilling. De havde boet i København det meste af deres liv og mente ikke, at byen egnede sig som ramme for deres event. Men da parret i 2009 var på jagt efter et nyt hjem, landede de tilfældigt i Kerteminde, og her dukkede drømmen op igen. Siden har de to ildsjæle inviteret mere end 390 kunstnere til byen, og den 22. – 29. juni 2024 slår de for 11. gang dørene op til ArtWeek Kerteminde.

Forelskede sig i huset
Hverken Bente eller Michael var kendt i Kerteminde, da de i 2009 trådte over dørtærsklen til Langegade 67. Faktisk havde ingen af dem været i byen før, men det smukke byhus var præcis hvad de drømte om, og de forelskede sig på stedet. ”Vi sagde til udlejeren med det samme, at vi gerne ville leje huset, og var helt høje da vi hjem”, fortæller Bente, som smiler ved mindet om det første besøg i Kerteminde.

Parret flyttede ind, og der gik ikke mange dage, før de stak hovederne indenfor hos de lokale handlende for at hilse på. ”Når man flytter til en ny by, kan man enten rulle gardinerne ned og smide sig på sofaen, eller gå ud for at møde nogle nye mennesker”, mener Michael, og det er tydeligt, at Bente og Michael har valgt den sidste model.

Festivaldrømme
Michael er udøvende kunstner og havde ikke boet mange måneder i Kerteminde, før han begyndte at se konturerne af en lokal kunstfestival for sig. De mange tomme bygninger på havnen var perfekte til den udstilling, parret drømte om at skabe, og allerede i 2011 var festivalen en realitet. Dengang hed initiativet International Art Festival, og Bente og Micheal var inspireret af Cereste Art Festival i Frankrig, som Michael var en del af i 2005. ”Vi drømte om at genskabe stemningen fra Cereste, hvor hele byen var involveret og alle ledige lokaler blev omdannet til et atelier, hvor kunstnerne arbejdede side om side”, husker Michael. I Kerteminde rykkede kunstnerne ind i siloer og tomme butikslokaler, og i 2012 supplerede Bente og Michael arrangementet med en skulpturudstilling, hvor en lang række kunstnere udstillede deres værker rundt om byen i løbet af sommeren.

ArtWeek på Lundsgaard Gods
Da planlægningen af International Art Festival 2013 gik i gang, stødte Bente og Michael på et problem. Mange af de tomme bygninger på Kerteminde havn var revet ned, og de manglede lokaler. Heldigvis meldte Lundsgaard Gods sig på banen. Her var man næsten færdig med at indrette kulturturhuset Anexet, og Bente og Michael takkede ja til tilbuddet om at rykke en del af udstillingen ind i de nyrenoverede lokaler. Siden har resten af festivalen fulgt trop, og de sidste tre år har ArtWeek Kerteminde været samlet på Lundsgaard Gods. ”Vi kunne ikke ønske os bedre rammer. Anexet er smukt og stemningsfuldt, men vi vil gerne have byen i spil igen, og derfor kommer vi til at søge midler til at opstille skulpturer i Kerteminde i 2025”, fortæller Bente, som igennem alle årene har været projektleder på ArtWeek, mens Michael sørger for, at udstillingen byder på et varieret udvalg af kunstnere fra hele landet.

Kerteminde på landkortet
Selv om Ole Kirks fond fra starten har støttet festivalen, har der aldrig været økonomi til at udbetale løn til arrangørerne, og deltagergebyret dækker kun akkurat udgifterne til tryk af katalog og leje af lys og lokaler. Alligevel lægger Bente og Michael hvert år utrolig mange timer i planlægning, udvælgelse af kunstnere, markedsføring, klargøring og afvikling. Mest fordi de ikke kan lade være.

”Vi er begge to mega sociale og virkelig dårlige til at sidde stille”, griner Bente, som svar på, hvor energien til de mange projekter kommer fra. Og efter et par år, hvor planlægningen af ArtWeek er foregået fra København, er Bente og Michael nu igen klar til at koncentrere kræfterne i Kerteminde. ”Kerteminde fortjener en kunstevent, der kan sætte byen på landkortet”, smiler Michael, som gerne indrømmer, at forelskelsen i huset på Langegade i dag er vokset til en kærlighed til hele Kerteminde.

ArtWeek Kerteminde 2024
Udover de 38 aktive kunstnere kan besøgende på ArtWeek Kerteminde i år opleve historiefortælling, rakubrænding, bronzestøbning og collageworkshops, og turistchef ved Erhverv & Turisme i Kerteminde, Jane Dam, glæder sig over, at festivalen er tilbage på fuld kraft. ”Det er vigtigt for Kerteminde Kommune, at vi har kunst- og kulturtilbud af så høj kvalitet, at de kan være med til at tiltrække turister og skabe omsætning for de erhvervsdrivende. Det er ArtWeek et rigtig godt eksempel på”, mener turistchefen

 

Om Artweek:
ArtWeek finder sted på Lundsgaard Gods, Lundsgårdvej 15, 5300 Kerteminde den 22. – 29. juni 2024. Læs mere på artweek-kerteminde.dk

Kontakt:
Bente Grønlund, tlf. +45 2348 3596
Michael Grønlund, tlf. +45 2166 9132
Jane Dam, tlf. +45 2060 3354