fbpx

Kertemindes ildsjæle: Torben er vild med Kirsebærfestival

Fotograf: Rikke Mohr Jørgensen

Fotograf: Rikke Mohr Jørgensen

”Kan du hjælpe på skraldeholdet et par timer i løbet af Kirsebærfestival?” Det spørgsmål stillede Kirsebærfestivals daværende formand, Birgit Jarly, Torben Saugmann Christensen for ti år siden. Og det kunne Torben selvfølgelig. Han er en hjælpsom mand, som hurtigt blev en fast del af skraldeholdet og valgt som suppleant i bestyrelsen. Efterfølgende tog han i flere år ansvar for festivalpladsen, opsætning af boder og ansøgning om tilladelser ved Kerteminde Kommune.

I dag er Torben selv formand for Kerteminde Kirsebærfestival, og det er ikke tilfældigt, at han blev kåret som årets foreningsleder i 2022 og indstillet til årets fynbo i 2023. Torben gør nemlig en kæmpe indsats for både Kerteminde og byens Kirsebærfestival.

 

Selvfølgelig kan det lade sig gøre

”Man skal ikke sige til mig, at noget ikke kan lade sig gøre. Så bliver jeg stædig”, griner Torben som godt kan lide at blive udfordret. Det blev han i 2019, da corona-pandemien lukkede ned for koncerter og festivaler over hele landet. Torben var lige blevet valgt som formand, og de første to år måtte han aflyse mange af de traditionsrige elementer i Kertemindes Kirsebærfestival. I stedet arrangerede bestyrelsen en plakatkonkurrence, musik på torvet og en række kirsebærevents. For selvfølgelig kan det lade sig gøre at afvikle Kirsebærfestival under en pandemi.

Til hverdag er Torben teamleder for el-afdelingen ved nef-fonden, og egentlig vil han hellere rode med eltavler backstage, end han vil stå på scenen og byde velkommen. Alligevel glæder han sig hvert år til festivalen skydes i gang, og årets Kirsebærfestival er noget helt særligt, fordi Kirsebærfestival i år kan fejre 20-års jubilæum.

 

På ferie med festivalen

Kerteminde Kirsebærfestival afholdes hvert år fredag til søndag i uge 29, og Torben har en finger med i alt fra elektronik til tilladelser og koordinering af frivillige. Planlægningen af næste års festival starter allerede i oktober, hvor Torben begynder at booke bands, så navnene er klar til generalforsamlingen i november, men selv om han i løbet af året bruger mange timer på planlægningen, forsøger Torben at være tilgængelig, når de frivillige har brug for ham under festivalen. ”Jeg har ikke nogen faste opgaver i løbet af weekenden, men går selvfølgelig nogle runder i byen, så jeg får hilst på folk. Og så er jeg altid med i fakkeloptoget, fordi det er utrolig stemningsfuldt”.

Torben holder altid ferie fra uge 29, og den første halvanden uge bliver brugt på Kirsebærfestival. ”Vi vil selvfølgelig gerne have godt vejr til hele festivalen, men derudover krydser jeg hvert år fingre for, at det holder tørt om søndagen, så vi ikke efterfølgende skal bruge tre dage på at håndtere våde telte”, griner han.

Det koster penge at afvikle festival

”Det koster omkring 550.000 kr. at afvikle Kirsebærfestival, så vi er meget afhængige af sponsorater. Det gælder både store sponsorer som Kerteminde Cityforening, Odense Havn, Depot Odense, Marianne og Peter Hermansens Fond og Kerteminde Kommune, men bestemt også alle de mindre sponsorer. Uden dem var der ingen festival”, forklarer Torben, som sætter en ære i at få pengene fra de mange sponsorer til at gøre så meget gavn i kommunen som muligt.

Det betyder, at der er lavet aftaler med lokale foreninger som Turismens Venner, der sørger for det gratis morgenbord fredag, knallertklubben Rynkes originaler, som tager sig af både opsætning og nedpakning af festivalens telte, og Kerteminde Boldklub, der håndterer afspærring i byen.


Alle skal kunne være med

Når noget fungerer, får de fleste af os lyst til at vækste og drømme endnu større, men for Torben er det vigtigt at holde begge ben på jorden. ”Kirsebærfestival skal ikke være større, end den er i dag. Vi er en festival for hele familien med børnegade og gode, gratis oplevelser, hvor alle kan være med. Mange af vores frivillige tager allerede dobbeltvagter, og de 30.000 besøgende fylder godt i byen, men bestyrelsen er selvfølgelig altid åbne for nye events under festivalen”, smiler Torben Saugmann Christensen, som håber, at borgerne i Kerteminde Kommune igen i år vil bakke op om Kerteminde Kirsebærfestival.