”For at få noget, vi aldrig har haft, skal vi gøre noget, som vi aldrig har gjort”: Nyt fødevarenetværk på tegnebrættet efter møde

F5

Formålet med onsdagens møde var at idegenerere på konkrete tiltag til, hvordan fødevareområdet kan blive løftestang for erhvervsudvikling og folkeoplysning, og hvordan man kan sætte gang i et lokalt udviklingsarbejde, der skal skabe miljø for bæredygtigt iværksætteri på fødevareområdet i Kerteminde Kommune.

Mødet fandt sted på FGU Kerteminde i Marslev, og deltagerne var en bred gruppe af lokale aktører inden for landbrug og fiskeri, turisme- og restaurationsbranchen, offentlige køkkener på børne- og ældreområdet, uddannelse, forskning, foreninger med interesse for området samt lokalråd, foreninger og politikere og medarbejdere fra den kommunale administration.

Deltagerne ved mødet hørte først inspirerende oplæg fra Mia Maja Hansson, forperson i CPH Food Space AMBA, Mikkel Bach-Jensen fra Gaarden – Bornholms Madkulturhus og Hardy Jensen fra Halkær Kro Mad- og Kulturhus i Himmerland. Emnerne var bæredygtigt iværksætteri, udvikling af fødevareprojekter og fra jord til bord-tanken. Herefter deltog oplægsholderne i paneldialog med tre af kommunens byrådsmedlemmer: Henrik Madsen, formand for Erhvervs- og Vækstudvalget i Kerteminde Kommune, Sebastian Nielsen, næstformand for Klima- og Bæredygtighedsudvalget, og Alex Haurand, medlem af Økonomiudvalget samt formand for Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalget.

Alle deltagerne brugte efterfølgende deres nye input og erfaringer til at idegenerere til en workshop med overskriften ”For at få noget, vi aldrig har haft, skal vi gøre noget, som vi aldrig har gjort”. Til workshoppen kom flere konkrete ideer og samarbejder på tale, herunder et fødevarenetværk for kommunens fødevareproducenter, som skal varetages af Erhverv & Turisme i Kerteminde.

Poul Henrik Jørgensen, formand for Bæredygtighedsrådet, siger om aftenen og dens output: ”Mødet viste, at der er et behov for samarbejde og netværk på fødevareområdet. Vi har mange aktører, både fødevareproducenter og -køkkener, cafeer og restauranter i området, som er interesseret i at samarbejde, men som ikke gør det endnu. Det samarbejde håber vi, et netværk kan understøtte. Men vi er også opmærksomme på, at det kommer til at tage tid at opbygge.”

Formanden for Bæredygtighedsrådet fremhæver også den politiske opbakning på aftenen: ”Jeg er meget positiv over det politiske engagement og opbakning på aftenen. Vi tager fra mødet positive og opløftede.”

Kontakt for yderligere information:

  • Poul Henrik Jørgensen, formand for Bæredygtighedsrådet. Tlf.: 3058 0509.
  • Johannes Thuesen, sekretær for Bæredygtighedsrådet, programleder klima, Kerteminde Kommune, Tlf.: 2921 2972.

Kontakt for interesse i fødevarenetværket:

  • Anja Svenstrup, erhvervskonsulent i Erhverv & Turisme i Kerteminde. Tlf.: 2218 5703.