Virksomhederne i Kerteminde gør sig klar til bæredygtigt byggeri

Pexels Pixabay 159358

Bæredygtighedsbølgen skyller ind over Danmark og resten af verden. Nye krav og forventninger fra både myndigheder og kunder stiller store krav til virksomhederne – det gælder også i Kerteminde, ikke mindst i byggebranchen, der traditionelt betragtes som lidt konservativ.

Derfor har partnerne RealDania, DI Byggeri og WE BUILD DENMARK besluttet at etablere projektet ”Klar til bæredygtigt byggeri”.

Bæredygtighed er fremtiden – også indenfor byggeri
Tre af de fynske kommuner er partnere i projektet ”Klar til bæredygtigt byggeri”, herunder Kerteminde, og den indsats kommer nu to af de lokale virksomheder i byggebranchen til gode. De kan se frem til kompetenceudvikling og rådgivningsforløb til en værdi af i alt 175.000 kroner.

De to virksomheder er Thinesen Byg A/S og Mogens Knudsen A/S og hos sidstnævnte er byggeleder Jonas Andersen helt skarp på, hvorfor virksomheden skal være med.

Vi har valgt at være med her, fordi bæredygtighed er fremtiden – også indenfor byggeri – og fordi vores kompetencer nok ikke er helt i top på dette område endnu. Med mere fokus på bæredygtighed tror vi på, at vi er langt bedre rustet til at byde – og vinde – på fremtidige opgaver, hvor bæredygtighedskrav vinder mere og mere indpas”.

Jonas Andersen, byggeleder hos Mogens Knudsen A/S. FOTO: ETKerteminde.

Fokus på materialer, processer – og medarbejdere
Hos den familieejet tømrer- og entreprenørvirksomhed i Langeskov er der cirka 50 ansatte og her er det med bæredygtighed dog ikke alene et spørgsmål om at vinde opgaver.

Vi har altid arbejdet med den sociale side af bæredygtighed. Nemlig at vores medarbejdere skal have det god. Det er for os helt afgørende. Nu får vi en samlet strategi for bæredygtighed i vores virksomhed og det forventer vi vil gøre os samlet set til en endnu stærkere virksomhed,” siger Jonas Andersen, byggeleder hos Mogens Knudsen A/S.

Helt konkret betyder deltagelsen i projektet er byggevirksomhederne kunne vælge blandt fem nyudviklede kurser, som kører hen over efteråret og frem til foråret 2022. Her får de blandt andet en grundlæggende introduktion til bæredygtigt byggeri, ny viden om hvordan man mindsker spild på byggepladsen og kendskab til byggematerialers klimabelastning, med henblik på bedre kunderådgivning, og kompetencer til at drive en forretning baseret på bæredygtigt byggeri – uanset om det drejer sig om nybyggeri eller renoveringsprojekter. Endelig skal et særligt – og meget populært – kursus ruste lederne til at omstille virksomhederne til nye måder at arbejde på, når der leveres de bæredygtige byggerier.

Vi skal udlede så lidt CO2 som muligt. Vi kører ikke i el-biler endnu – det er lidt svært i forhold til den trækkraft vi har brug for i forhold til store trailere osv., men det kommer da. Helt sikkert”, konkluderer Jonas Andersen.

Udvikling i stedet for afvikling
Det er WE BUILD DENMARK, klyngeorganisationen for byggeri og anlæg i Danmark, der er ansvarlig for projektledelsen og, efter et udbud, Teknologisk Institut, der er valgt som leverandør af kurserne.

Markedet for bæredygtighed er stigende. Samtidig er der nye lovkrav på vej, som vil betyde nye måder at arbejde på. Så hvis man ikke opdaterer sig og udvikler sig, så afvikler man lige så stille sin virksomheder,” fortæller projektleder Birgitte Junge om begrundelsen for projektet, ”Der er et gigantisk behov for nye kompetencer i hele værdikæden; både bygherrerne, rådgiverne, entreprenørerne og materialeleverandørerne skal i løbet af 2022 blive klar til at håndtere de nye krav”.

FAKTA - Projekt "Klar til Bæredygtigt Byggeri"

Siden 1. september 2021 har landets små og mellemstore udførende byggevirksomheder kunne søge en pulje på 4,5 mio. kroner til kurser og rådgivning i bæredygtigt byggeri, men selv i en tid, hvor byggebranchen har rygende travlt, er interessen for bæredygtigt byggeri blandt de mindre udførende virksomheder på landets byggepladser stor – og større end forventet.

Derfor har parterne bag – Realdania, DI Byggeri og WE BUILD DENMARK – besluttet at udvide puljen under projektet ”Klar til bæredygtigt byggeri”, så alle der har søgt, kan være med. Det betyder, at 66 virksomheder fordelt over hele landet nu samlet set kan sende 496 medarbejdere og ledere på gratis og grøn kompetenceudvikling.